De Amerikaanse overheid overweegt gebieden voor de oostkust vrij te geven voor oliewinning. 

In een voorstel voor de periode 2017 tot en met 2022, dat dinsdag werd bekendgemaakt, gaat het om een gebied tussen de staten Virginia en Georgia.

Milieugroeperingen waren er als de kippen bij om kritiek op het voorstel te leveren. Volgens hen heeft de overheid tijdens de al jaren durende productiehausse in de VS te weinig gedaan om het risico op vervuiling in te dammen en om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen.

Mogelijke boringen in het gebied dat onder meer visrijke gronden omsluit, is hen dan ook een doorn in het oog.

Minister van Binnenlandse Zaken Sally Jewell probeerde de kritiek te temperen. Ze stelde dat het slechts een voorstel betreft en dat zowel de winbare hoeveelheid olie als de milieurisico's nog in kaart worden gebracht.

Obama

Het is de tweede keer dat de regeringsploeg werkt aan boorplannen. Begin 2010 kondigde president Obama aan delen van de Atlantische Oceaan en in het oosten van de Golf van Mexico open te willen stellen voor oliewinning. Door de ramp met een door het Britse BP ingehuurd platform in de Golf van Mexico in april 2010 gingen die plannen echter de ijskast in.

In het dinsdag gepresenteerde voorstel worden ook kleine potentiële wingebieden ten noorden van Alaska genoemd. Shell heeft in die regio boorlicenties evenals ConocoPhillips. De boorcampagne van Shell in 2012 mislukte faliekant. Het concern heeft nog geen concrete plannen aangekondigd om terug te keren naar de arctische wateren.