President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot heeft het in de markt pompen van ruim 1100 miljard euro niet gesteund, omdat hij niet overtuigd was van ''de noodzaak en de effectiviteit''.

Knot bevestigde in Buitenhof dat hij tegen de uitzonderlijke steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank heeft gestemd. De Telegraaf meldde dat vorige week al op basis van ingewijden.

De DNB-topman onderkende zondag in het tv-programma dat de inflatie in de eurozone laag is. Hij voegde daar echter aan toe dat de kerninflatie, waarbij de olieprijs buiten beschouwing blijft, al een jaar stabiel is.

Knot wees daarbij naar de meerdere rondes van zogeheten kwantitatieve verruiming in de VS en andere landen. ''Als je al van mening bent dat het daar heeft gewerkt, is dat vermeende succes niet zomaar te projecteren op de eurozone''. 

Paardenmiddel

Knot bestempelde de nieuwe maatregelen, die tot de laatste gereedschappen van de ECB behoren, als een paardenmiddel. Hij had liever gezien dat verder was gezocht naar de grondslag van de lage inflatie. Bovendien waren de zorgen over deflatie, een lange periode van prijsdalingen, volgens Knot nog niet acuut genoeg om nu al in te grijpen.

De daling van de olieprijs noemde Knot ''een cadeautje'', evenals de goedkopere euro. Knot verwacht dat beide elementen de economie goed zullen doen en dat er ruimte komt voor belastingmeevallers.

De DNB-president stond ook stil bij de Griekse verkiezingen en stelde dat de uitkomst niets verandert aan de uitdagingen waarvoor Griekenland staat. Het is volgens Knot niet aan de orde dat het land uit de euro stapt.

Dit betekent de miljarden-injectie van de ECB voor u | Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers