Het besluit van de Europese Centrale Bank om staatsobligaties op te kopen, is volgens Allianz-topman Maximilian Zimmerer schadelijk voor de pensioenen.

De topman van de Duitse verzekeraar wordt er naar eigen zeggen wanhopig van, zo zegt hij in de Frankfurter Allgemeine.

"Langetermijnsparen loont nauwelijks, waardoor het een groot risico vormt voor toekomstige gepensioneerden. Waar is de stimulans om te sparen?" Volgens Zimmerer is de huidige situatie onhoudbaar, en moeten de Europese landen gezamenlijk de hoge staatsschulden wegwerken. 

De ECB kondigde deze week aan leningen en staatsobligaties van eurolanden bij banken in de eurozone te gaan opkopen. Vanaf maart dit jaar zullen de gecombineerde maandelijkse aankopen 60 miljard euro bedragen, de operatie duurt in ieder geval tot en met september 2016 en bedraagt in totaal 1.140 miljard euro. 

De rente op staatsobligaties stonden al historisch laag en is nog verder gezakt na de aankondiging van Draghi. Pensioenfondsen hebben ook last van de historisch lage rente. De fondsen moeten hogere buffers aanhouden om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen, wat een drukkend effect heeft op de dekkingsgraad.

Dit betekent de miljarden-injectie van de ECB voor u