Naast ING is ook Rabobank vooralsnog niet van plan om zijn staatsobligaties aan de Europese Centrale Bank te verkopen.

Dat meldt het Het Financieele Dagblad vrijdag.

De centrale bank wil met een omvangrijk opkoopprogramma van ruim een biljoen euro staatspapier bij banken in de eurozone en Europese instellingen opkopen om de economie te stimuleren en de inflatie te stuwen. Maar de twee Nederlandse banken zitten vooralsnog niet te wachten hun staatsobligaties van de hand te doen.

"Punt is dat de Nederlandse economie nog hapert, waardoor de vraag naar leningen nog beperkt is. Rabobank beschikt zelf over ruim voldoende liquiditeit om aan de kredietvraag te kunnen voldoen", zegt Bert Bruggink, financieel directeur van de Rabobank, tegen de krant.

Bruggink gooit de deur niet helemaal dicht. "We zullen het effect van de ECB-maatregelen afwachten om te bepalen of en hoeveel staatsobligaties we dan eventueel verkopen."

ING

Wilfred Nagel, risicobeheerder bij ING, zei donderdag al over voldoende middelen te beschikken om aan de vraag naar krediet te kunnen voldoen en is daarom niet van plan staatsobligaties te verkopen aan de ECB.

''Ons spaarbedrijf loopt wat harder dan het leenbedrijf. Het overtollige spaargeld dat daardoor ontstaat wacht op leningen en houden we ondertussen aan in papieren die snel te verhandelen zijn. Dat pad willen we niet verlaten. Anders zetten we die papieren om in cash, dat we vervolgens alleen tegen een negatieve rente bij de ECB kunnen onderbrengen.''

De ECB heeft de depositorente op -0,20 procent staan, daardoor betalen banken een 'boete' wanneer zij daar geld stallen.

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | Analisten verrast door grootte van ECB-bazooka | Dit betekent de miljarden-injectie van de ECB voor u