Premier Mark Rutte is terughoudend over het besluit van de Europese Centrale Bank om de geldkraan open te draaien. 

De ECB is onafhankelijk en daarom past het politici niet in te gaan op zijn besluiten, zegt hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De premier wijst erop dat andere regeringsleiders, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zich ook voorzichtig hebben uitgelaten over het ECB-besluit. Rutte stelt wel vast dat de bank binnen zijn mandaat is gebleven.

ECB-president Mario Draghi maakte donderdag bekend dat de bank de komende tijd op grote schaal staatsobligaties gaat opkopen. De bank wil meer geld in omloop brengen om kredietverlening, de investeringen en de consumptie aan te jagen en zo de economie een oppepper te geven.

Video: Rutte terughoudend over opendraaien geldkraan

Prikkel

Critici vrezen dat dat de prikkel wegneemt bij zwakke eurolanden om hun economie te hervormen en hun financiën te saneren.

Maar Rutte denkt dat in die landen de samenleving zal blijven aandringen op maatregelen om de economie gezond te maken.

Hij benadrukt dat Italië ondanks de lage rente van dit moment doorgaat met hervormen. De Europese Commissie houdt bovendien in de gaten of ze zich aan de EU-afspraken over verlaging van het begrotingstekort houden. Nederland zal daar in Brussel op blijven aandringen.

Volgens Rutte pakt een aantal effecten van het ECB-besluit gunstig uit voor Nederland. Zo heeft het als exportland belang bij een goedkope euro.

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | Geldkraan openzetten is onverantwoord en slecht' | Analisten verrast door grootte van ECB-bazooka