AMSTERDAM - Tegenstrijdig nieuws uit de Verenigde Staten zorgde vrijdag voor een verdeeld beeld op de Europese beurzen. Het economische herstel in de belangrijkste economie van de wereld was in het eerste kwartaal sterker dan verwacht, maar andere macro-economische berichten waren minder positief.

Bekijk video

De effectenbeurs in Amsterdam leek in de loop van de dag iets boven het slot van donderdag te kunnen blijven, maar moest onder invloed van dalende koersen op Wall Street aan het eind van de middag terrein prijsgeven. De AEX-index sloot op 509,26 punten, een verlies van 0,6 procent.

Ook elders in Europa sloten de belangrijkste indices lager. Parijs verloor 0,1 procent, in Londen sloot de FTSE-index 0,9 procent lager. De Frankfurter DAX stond met nog ruim twee uur handel voor de boeg op 0,5 procent verlies.

"Ondanks de economische groei in de Verenigde Staten blijft ook slecht nieuws op de beurs overheersen, zeker ook in Amsterdam. Dat voedt twijfels over het economisch herstel", zo verklaarde een handelaar vrijdag. "Met name de zwaarwegende financiële waarden komen daardoor onder druk te staan."

Sterke stijgers onder de grootste fondsen waren DSM (4,1 procent) en Unilever (2,3 procent). Beide bedrijven presenteerden kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Onderaan bungelden wederom de technologiefondsen, met als grootste daler KPNQwest.

De exploitant van kabelnetwerken verloor vrijdag ruim 16 procent, nadat de koers van het fonds donderdag halveerde.

Laurus

Onder de middelgrote fondsen was Laurus de grootste daler. Het supermarktconcern kreeg net als donderdag weinig vertrouwen van beleggers nadat bevestiging van de investering van het Franse Casino wederom was uitgebleven. Laurus zakte 11,8 procent.

Ook elders in Europa sloten de belangrijkste indices lager. De CAC-index in Parijs verloor 0,1 procent en in Londen sloot de FTSE-index 0,7 procent lager. De Frankfurter DAX-index stond met nog ruim twee uur handel voor de boeg op 0,5 procent verlies.

Bayer

Er waren op de Europese beurzen niet veel fondsen die eruit sprongen. In Frankfurt behoorde Bayer tot de grootste verliezers.

Het chemieconcern durfde zich bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal niet te wagen aan een prognose voor de rest van het jaar en moest dat bekopen met een koersdaling van 2,5 procent. In Parijs was defensie- en vliegtuigbouwconcern EADS in trek dankzij een opwaardering door zakenbank Goldman Sachs.

Op de valutamarkten wist de euro te koerswinst tegenover de dollar van de voorgaande dagen vast te houden. De koers sloot in Amsterdam onveranderd op 0,8980 dollar. Ook het slot ten opzichte van het pond sterling was met 0,6175 pond gelijk aan dat van donderdag.