Het huidige Europese steunprogramma voor Griekenland moet mogelijk opnieuw worden verlengd. Zo is in Brussel vernomen.

Het huidige leningenprogramma loopt na een eerste verlenging met twee maanden eind februari af. Of dan duidelijk wordt welke steun Athene nog van Europa wil, is nog maar de vraag.

Zondag gaat Griekenland namelijk naar de stembus. De gedoodverfde winnaar, de Syriza-partij, staat bijzonder kritisch tegenover het bezuinigingsbeleid van Europa.

Een verlenging van het programma, dat officieel door Griekenland aangevraagd moet worden, geeft zowel de nieuwe regering als de geldschieters meer tijd om te onderhandelen over vervolgsteun.

Onderhandelen

Het is al wel duidelijk dat Griekenland ook na de miljardensteun van zeker 240 miljard euro nog niet financieel op eigen benen kan staan. Verlenging geeft de Grieken ook meer tijd om aan de voorwaarden voor het restant van die noodkredieten (1,8 miljard euro) te voldoen.

Syriza heeft aangegeven de steun van de EU en de daaraan gekoppelde voorwaarden te willen heronderhandelen. Zo wil de partij dat een groot deel van de schulden aan andere eurolanden wordt kwijtgescholden.

Draagvlak

Daar is binnen de eurozone geen draagvlak voor, maar wellicht is wel schuldverlichting mogelijk. Dat kan door de Grieken meer tijd te geven om leningen terug te betalen, of door de rente op de leningen te verlagen. Vrijdag zei een EU-ambtenaar in Brussel dat het niet vaststaat dat die schuldverlichting er komt, maar dat er over te praten valt.

Een besluit over de eventuele verlenging valt zeker niet aanstaande maandag tijdens het overleg van ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep), maar er zal wel over Griekenland worden gesproken.

Eurozone

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën benadrukte vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat Griekenland gewoon in de eurozone blijft. Een vertrek van het land zou niet in het belang zijn van de eurozone en ook niet van de Grieken zelf. 

Volgens Dijsselbloem zou het opgeven van de euro Griekenland in grote problemen brengen. Dijsselbloem is ook voorzitter van de eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Ook van het kwijtschelden van Griekse schulden kan geen sprake zijn, onderstreept de minister. Volgens Dijsselbloem is hiervoor geen draagvlak in de eurogroep.

Premier Mark Rutte kijkt met ''grote belangstelling'' naar de stembusgang. Als Syriza wint en een coalitie gaat vormen moeten we maar een kijken wat die wil, zei hij. Maar ook de nieuwe regering moet zich aan de gemaakte afspraken houden, voegde hij eraan toe.

Volgens hem begint het land net het effect te merken van het ''uiterst zware hervormingsprogramma''. De werkgelegenheid neemt toe en de economische groei is een van de hoogste van de EU, aldus de premier. ''Het zou vreemd zijn als de Grieken daar ineens van zouden afwijken. Net nu het begint te werken.''

Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden | Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland