Werkzoekenden hoeven zich bij het UWV niet te verantwoorden als zij niet reageren op de functie van softdrugsverkoper.

Dat schrijft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher donderdag in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt.

Ulenbelt had de vragen ingediend naar aanleiding van een ingezonden brief in de Telegraaf, waarin een lezer zich beklaagde dat zij verkoopster van softdrugs door het UWV als "passende vacature" kreeg toegestuurd.

Bij navraag bij de uitkeringsinstantie had de lezer te horen gekregen dat de verkoop van softdrugs "tenslotte gedoogd" wordt. "Krijg ik nu binnenkort een functie als raamprostituee aangeboden?" aldus de ontstemde briefschrijver.

Maatschappelijk omstreden

Volgens Asscher kunnen vacatures in maatschappelijk omstreden bedrijfstakken als de seksindustrie en handel in softdrugs wel door werkgevers gepubliceerd worden op UWV-site Werk.nl, maar worden deze niet actief als passende arbeid aangeboden door de instantie.

Dergelijke functies worden in principe uit het aanbod dat UWV naar werkzoekenden mailt gefilterd. In dit geval was dat niet gebeurd, omdat de vacature begon met een andere omschrijving, namelijk receptionist.  Inmiddels wordt de vacature door het UWV niet meer aangeprezen bij werkzoekenden.

In het algemeen geldt dat wanneer een WW-gerechtigde principiële bezwaren heeft tegen solliciteren op een bepaalde functie, in overleg met het UWV wordt gekeken op welke manier daarmee moet worden omgegaan. Meestal zijn er voldoende andere mogelijkheden voor de werkzoekende, die niet op gewetensbezwaren stuiten.