
Dit moet u weten over het World Economic Forum
Wereldproblematiek bespreken
Het World Economic Forum (WEF) is een jaarlijks evenement in het Zwitserse skidorp Davos en werd in 1971 voor het eerst gehouden. Oprichter Klaus Schwab begon met het WEF als een managementcursus, maar hij zag dat zijn bezoekers het in de pauzes vooral hadden over de wereldproblematiek en andere grote vraagstukken.
Schwab, zelf hoogleraar en zakenman, wil sindsdien dat er op zijn forum wordt gesproken over de koers van de wereld, maar dan wel uitsluitend met de mensen die daar invloed op hebben.
Vandaag de dag bestaan de bezoekers daarom uit meer dan veertig regeringshoofden, ongeveer vijftienhonderd directievoorzitters, hoogleraren en ngo-leiders. Zij laten zich naar het Alpendorp vervoeren in ruim 1.700 vluchten met helikopters en privévliegtuigen.
De vijfduizend agenten en militairen waken over de veiligheid van de wereldelite. Het WEF duurt van woensdag 21 tot en met zaterdag 24 januari.
Wereldelite is aanwezig
In totaal komen 2.500 mensen die op de een of andere manier behoren tot de wereldelite. De Verenigde Staten is de grootste leverancier, liefst 706 Amerikanen reizen af naar Zwitserland. Ook Groot-Brittannië (256) en 'gastheer' Zwitserland (186) zijn goed vertegenwoordigd. Nederland mag 46 mensen sturen, dat is er eentje minder dan China.
Journalisten zijn ook welkom, maar mogen niet overal bij zijn. Daarnaast worden ook celebrities uitgenodigd, zo spreekt zanger Pharell Williams over klimaatverandering, hij doet dat samen met de oud-vicepresident Al Gore. Ook oud-voetballer Zinedine Zidane en acteur Matt Damon zijn van de partij.
Namens de Nederlandse regering komen premier Mark Rutte, Jeroen Dijsselbloem (Financiën) Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Frans Timmermans is er namens de Europese Commissie. Koningin Máxima komt ook, zij is er als vorstin en als gezant van de Verenigde Naties.
Wereldeconomie, innovatie en klimaat op agenda
Ieder jaar worden de zaken die wereldwijd op de agenda staan besproken. Globaal gaat het al jaren over de wereldeconomie, innovatie en het klimaat . Dit jaar staan terrorisme, geopolitieke instabiliteit, cybersecurity, de lage olieprijs en de trage Chinese economische groei hoog op het lijstje.
De beslotenheid die door de genodigden zo wordt gewaardeerd, is tegelijkertijd een kritiekpunt van de afwezigen. Belangrijke beslissingen zouden achter gesloten deuren op ondemocratische wijze worden genomen door een 'old boys network' (80 procent is man).
Daarbij kunnen alleen de welvarenden zich een retourtje Davos permitteren. Als je niet op de gastenlijst staat zijn de kosten minstens 200.000 euro.
Maar voor oprichter Schwab telt vooral het resultaat. "Er zijn veel kwesties die vooruitgang boeken door alle relevante partijen bij elkaar te brengen in een informele, vertrouwde omgeving."
Bekijk hier de toespraken live