WASHINGTON - De economie van de Verenigde Staten is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met 5,8 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit een voorlopige raming die de Amerikaanse regering vrijdag naar buiten heeft gebracht.

Het groeicijfer overtreft de verwachtingen van analisten. Zij hadden in doorsnee op een groei van tegen de 5 procent gerekend.

De Amerikaanse economie heeft vooral zo sterk kunnen expanderen door solide consumentenbestedingen. Sinds het vierde kwartaal van is 's werelds grootste economie niet meer zo hard gegroeid. In de laatste drie maanden van het vorige jaar nam het bruto binnenlands product in de VS 1,7 procent toe na een afname van 1,3 procent in het derde kwartaal.

Lange tijd werd gevreesd dat de VS in een recessie zou belanden, maar de Amerikaanse centrale banken hebben dit met een agressief rentebeleid weten te voorkomen. Door de lage rente bleven vooral de consumentenbestedingen op peil.

Het groeicijfer voor het afgelopen kwartaal kan nog verandering ondergaan. Eind mei komt de Amerikaanse regering met een herziene raming en een maand later volgt het definitieve cijfer.