Met behulp van FC Utrecht-supporters zou de aannemer de stakers wel een lesje leren

UTRECHT - Stakende bouwvakkers bij het FC Utrecht-stadion Galgenwaard, zijn door hun aannemer bedreigd met geweld. FNV Bouw gaat daarvan vrijdagmiddag bij de politie in Utrecht aangifte doen tegen bouwbedrijf Mildreth.

"Met behulp van supporters zou de aannemer onze stakers en vakbondsbestuurders wel een lesje leren. Vooral de uitvoerder van het bedrijf dreigde in niet mis te verstane woorden met fysiek geweld", aldus actiecoördinator R. Baars van FNV Bouw vrijdag.

Stil

Volgens de actiecoördinator liggen de werkzaamheden aan het stadion momenteel deels stil. Elf bouwvakkers zijn in staking gegaan. "Er werken nog een stuk of acht Joegoslaven door", stelt Baars.

Volgens hem staat het werk aan de Galgenwaard onder grote tijdsdruk. "Het stadion heeft te maken met een strakke oplevertermijn, om ervoor te zorgen dat FC Utrecht in september in het vernieuwde stadion aan de competitie kan beginnen."

De actiecoördinator stelt dat zes weken geleden de vakbonden nog begrip konden opbrengen voor de omstandigheden, waaronder de aannemer aan het stadion moet werken. "Een werkonderbreking hebben we toen eerder afgebroken in ruil voor een verklaring van Mildreth naar de werkgeversorganisatie dat die de CAO-onderhandelingen vlot moet trekken", aldus Baars.

Uitzondering

Volgens de vakbondsman is er echter een geheel nieuwe situatie ontstaan, nu de stakingen voor onbepaalde tijd gelden. "Het is ook raar om een uitzondering te maken voor supporters. Individuele burgers hebben net zo goed last van onze acties, omdat hun huizen niet op tijd worden opgeleverd."

De acties houden verband met de gestrande onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor bouwvakkers. Het conflict met de werkgevers draait om de versobering van de reisurenregeling. Volgens de vakbonden is het aantal stakers vrijdag iets opgelopen naar een kleine 13.600.

Woordvoerster M. van der Voort van Midreth ontkent dat er sprake is van dreiging tegen het personeel. "Het is pertinent niet waar. We hebben aan de poort een gesprek gevoerd met de mensen van de FNV. Personeel van Midreth wilde niet staken. Werknemers van onderaannemers wilden dat wel en wij hebben hen geen strobreed in de weg gelegd". Waar Baars zijn beschuldigingen op baseert is haar een raadsel. Verder wijst zij erop dat er al vaker verhalen de ronde deden dat FC Utrechtsupporters actie zouden willen ondernemen tegen stakers, maar volgens haar is het steeds bij geruchten gebleven.

/ECONOMIE'Bouwvakkers klussen zwart bij' (video)