Kredietbeoordelaar Fitch is negatiever over Griekenland vooruitlopend op de nationale verkiezingen op 25 januari.

Fitch verlaagde het vooruitzicht voor Griekenland naar negatief, zo meldde het kredietbureau.

Hiermee wordt aangegeven dat er een kans is dat het kredietoordeel van Griekenland wordt verlaagd binnenkort.

Fitch haalt aan dat de hervormingen in Griekenland op zijn minst onder druk komen te staan als oppositiepartij Syriza de verkiezingen wint. Samen met mogelijk politieke onrust kan dit de stijgende economische groei in Griekenland beschadigen, volgens Fitch. 

De kredietbeoordelaar heeft de verwachtingen voor economische groei in 2014 en 2015 verlaagd met 1 procentpunt naar respectievelijk 0,5 en 1,5 procent groei.

In mei van afgelopen jaar verhoogde Fitch nog de rating voor Griekenland, hoewel Griekse staatsobligaties nog steeds niet beschouwd worden als veilig genoeg voor bijvoorbeeld institutionele beleggers. 

Noodsteun

Vrijdag vroegen twee Griekse banken, de Eurobank en de Alpha Bank, om financiële noodsteun bij de Europese Centrale Bank. Dit met het oog op de parlementsverkiezingen volgende week. De banken hebben weinig geld in kas, omdat de Grieken massaal hun spaargeld opnemen. Afgelopen weken zou al zo'n 4 miljard euro van rekeningen zijn gehaald.

Ingewijden bevestigen dat de banken een steunverzoek hebben ingediend via de Griekse centrale bank. Eurobank en Alpha Bank willen graag lenen bij het zogeheten ELA-fonds, een Europees programma voor noodliquiditeitssteun. Volgens beide banken gaat het louter om een maatregel uit voorzorg.

Eerder deze maand werd in diverse media al gespeculeerd dat Duitsland akkoord zou gaan met een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Die berichten werden later officieel tegengesproken.