Voor grote bedrijven die actief zijn in meer dan één lidstaat moet er in de hele Europese Unie een uniform belastingstelsel komen. Op die manier wil de Europese Commissie belastingontwijking tegengaan.

Dat schrijven eurocommissarissen Magrethe Vestager (concurrentie) en Pierre Moscovici (financiële zaken) zaterdag in een ingezonden artikel in Trouw.

Ze stellen voor om de opgehaalde belasting vervolgens te verdelen onder de landen waar de dochterondernemingen van een bedrijf zijn gevestigd. 

"Hiermee is eerlijke belastingconcurrentie mogelijk, maar worden veel van de huidige mogelijkheden voor agressieve fiscale planning geblokkeerd", aldus de eurocommissarissen. 

De commissarissen willen nog dit jaar bereiken dat alle bedrijven in de EU op een eerlijke manier belasting gaan betalen. Ze noemen 2015 "een doorslaggevend jaar" in het doorvoeren van nieuw beleid.

"Een aantal ondernemingen maakt tegenwoordig gebruik van agressieve fiscale planning. Dit is mogelijk door een gebrek aan harmonisatie binnen de EU en mazen in belastingstelsels van de lidstaten."

Luxemburg

Het plan volgt op de onthullingen van 'LuxLeaks' van afgelopen november. Daaruit bleek dat Luxemburg bedrijven faciliteert in het ontwijken van belastingen in andere landen.

Belastingen hebben een hoge prioriteit gekregen op de agenda van de Europese Commissie, sinds die onthullingen.