AMSTERDAM - K. Baarspul, de voormalig kasgeldbeheerder van de provincie Zuid-Holland, heeft beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in Den Haag. Zijn raadsman, D. van der Landen uit Amsterdam, heeft dat vrijdag gezegd. Ook het Openbaar Ministerie toonde zich ontevreden met de uitspraak en gaat in appèl. De rechtbank veroordeelde Baarspul twee weken geleden tot drie maanden cel voor onder meer valsheid in geschrifte en oplichting.

Baarspul speelde een hoofdrol in de Ceteco-affaire. In de zomer van 1999 kwam aan het licht dat de provincie Zuid-Holland in de persoon van Baarspul voor ongeveer 2,3 miljard gulden bankierde om winst te maken. Het ging mis toen handelshuis Ceteco een lening van enkele miljoenen niet kon terugbetalen wegens faillissement. De provincie verloor miljoenen guldens en Baarspul werd oneervol ontslagen.

Het was nog even onzeker of Baarspul wel in hoger beroep wilde, aldus advocaat Van der Landen. De ex-kasgeldbeheerder zag erg op tegen nog zeker een jaar onzekerheid over zijn "gerechtelijk lot", legde de advocaat uit. "Want zo lang duurt het wel voor het hof de zaak behandelt." Baarspul vindt het oordeel van de rechtbank echter zó onterecht dat hij toch voor een langdurige procedure heeft gekozen.

/ECONOMIECelstraf geeist tegen hoofdrolspeler Ceteco-affaireKasgeldbeheerder Zuid-Holland geschorst