Het zou ''bizar'' zijn als Griekenland zou stoppen met alle hervormingen en bezuinigingen en uit de eurozone zou stappen. Premier Mark Rutte zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Rutte zei dat hij niet wilde speculeren over de vraag of een zogenoemde 'Grexit' (Grieken stappen uit de euro) schadelijk is voor de rest van de eurozone.

''Omdat ik ervan uitga dat die zich niet gaat voordoen. De Grieken hebben zoveel gedaan om de afgelopen vier, vijf jaar hervormingen en bezuinigingen en al dat achterstallig onderhoud door te voeren, dat het werkelijk bizar zou zijn om daar nu mee te stoppen.''

Volgens Rutte is de economie in Griekenland juist aan het aantrekken en daalt de werkloosheid. Hij wilde niet ingaan op geruchten over nieuwe onderhandelingen met Griekenland, mocht de radicaal-linkse partij Syriza daar de regering gaan leiden. ''Griekenland moet zich aan de afspraken houden en ik ga ervan uit dat ze dat doen.''

Slecht nieuws

Rutte zei verder dat het voor Nederland ''heel slecht nieuws'' zou zijn als de Britten uit de EU stappen. De Britse premier David Cameron wil, als hij de volgende verkiezingen wint, een vertrek uit de EU voorleggen aan de Britse bevolking.

Nederland zou dan een bondgenoot kwijtraken, die ook pleit voor meer vrijhandel en minder regelzucht vanuit Brussel. Rutte wil samen met Cameron optrekken, maar wel binnen de bestaande Europese verdragen.

Crisisplannen

Banken bereiden zich momenteel wel degelijk voor op de mogelijkheid dat Griekenland de eurozone verlaat, meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal zondag.

Onder meer Citigroup en Goldman Sachs zouden hun systemen nalopen om te zien of zij deze schok kunnen doorstaan. Veel Europese banken zouden hun crisisplannen uit 2011 en 2012 weer van de plank hebben gehaald.

Volgens de Duitse Commerzbank is de kans op een Grexit ondanks de politieke zorgen nog altijd minder dan 25 procent.

Zie ook: 'Steun voor Griekse schuldverlichting groeit' 

Dit moet u weten over een 'Grexit’ | Dossier Griekenland | Griekenland stevent opnieuw af op politieke crisis