De Economische en Monetaire Unie (EMU) is nog niet houdbaar in de huidige vorm. Daarvoor is meer beleid en zijn nog meer afspraken nodig.

Dat stellen hoogleraren economie in een enquête gehouden door de Financiële Telegraaf (pdf).

Hoewel acht van de twintig ondervraagde hoogleraren stellen dat de euro in deze vorm wel houdbaar is, zijn er volgens hen wel verbeteringen die moeten worden doorgevoerd. Zeven van de ondervraagden stellen dat de huidige situatie niet houdbaar is, vijf van hen beantwoorden de vraag zonder een expliciet ja of nee.

Bijna alle economen zijn het er in hun antwoord echter over eens dat de EMU nog verre van voltooid is. Zo zou de eurozone nog kwetsbaar zijn voor schokken en zouden er regels moeten worden opgesteld in het geval van een faillissement van één van de negentien eurolanden.

Grexit

De meeste ondervraagde hoogleraren denken dat een zogenoemde 'Grexit', of het uittreden van een ander land, voorkomen kan worden. Daar is dan wel de politieke wil voor nodig.

Wel noemt bijvoorbeeld Harald Benink van de Univesiteit van Tilburg het "spannend" of Griekenland kan worden gehandhaafd binnen de EMU. "Indien een nieuwe Griekse regering onder leiding van Tsipras een schuldherstructurering wil doorzetten, zal dit voor Duitsland waarschijnlijk alleen acceptabel zijn wanneer Griekenland uit de euro stapt." 

De economen waarschuwen daarnaast voor de gevolgen van eventuele uittredingen. "Wanneer financiële markten zien dat landen het eurogebied verlaten en niet langer meer geloven dat de euro onomkeerbaar is, dan wordt de moeder aller crises in werking gezet", aldus econoom Bas Jacobs. 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland | Griekenland stevent opnieuw af op politieke crisis