Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is niet aan de orde. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt dat vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

Hij wil verder ''niet speculeren'' over de gevolgen van de uitslag van de komende Griekse verkiezingen.

Wel zal de EU na de verkiezingen opnieuw met de nieuwe Griekse regering moeten praten over het hulpprogramma aan Athene, zegt Dijsselbloem.

Bij de Griekse verkiezingen deze maand zal mogelijk de linkse partij Syriza winnen. Die wil de bezuinigingen die de eurolanden en het IMF de afgelopen jaren afdwongen terugdraaien. Die bezuinigingen waren een voorwaarde voor de miljardensteun die het land ontvangt.

Eerder waren er berichten dat Duitsland een zogeheten Grexit (een vertrek uit de eurozone) zou willen accepteren. Dijsselbloem wijst er vrijdag op dat die officieel zijn ontkend.

De minister zegt niet te vrezen voor de euro na de uitkomst van de Griekse verkiezingen. Hij onderstreept dat verkiezingen bij democratie horen.

Dijsselbloem is voorzitter van de eurogroep, de vergadering van ministers van Financiën van de landen die de euro hanteren.

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland | Griekenland stevent opnieuw af op politieke crisis

Video: Dijsselbloem: geen vertrek van Griekenland