Terwijl de economieën van Spanje, Griekenland en Portugal uit het dal beginnen te klimmen, is Italië hard op weg om de zwakste schakel in de eurozone te worden. 

Dat schrijven economen van ABN Amro vrijdag. De Italiaanse economie kromp in het tweede en derde kwartaal met achtereenvolgens 0,2 en 0,1 procent, en maakt daarmee de derde recessie sinds 2008 door.

Dat het land slechter presteert dan andere Zuid-Europese landen komt volgens ABN Amro door een gebrek aan economische hervormingen.

Arbeidskosten

De bank wijst er onder meer op dat in Griekenland de arbeidskosten sinds begin 2011 met 15 procent zijn gedaald, en in Spanje en Portugal met circa 10 procent. In Italië daarentegen werd arbeid in diezelfde periode 4 procent duurder. Daardoor is de concurrentiepositie van het land verslechterd.

Volgens ABN Amro valt de komende kwartalen op zijn best een zwak herstel te verwachten van de op twee na grootste economie met de euro als wettig betaalmiddel. Daar komt bij dat de overheidsschuld nog altijd veel te hoog is en plannen om de begroting meer in evenwicht te brengen gezien de slechte economische situatie voorlopig in de ijskast zijn gezet.