AMSTERDAM - Kwartaalcijfers die bij analisten en beleggers in de smaak vielen, zorgden er vrijdagochtend voor dat DSM en Unilever hun aandelenkoersen zagen stijgen. Daarmee waren ze spekkoper op een twijfelende Amsterdamse effectenbeurs.


Bekijk video

In de eerste handelsuur zette het Damrak de neergaande de lijn van de vorige dag voort. De AEX-index van vijfentwintig belangrijkste fondsen noteerde even na 10.00 uur 0,2 procent lager op 511,07 punten.

Grootste stijgers

Unilever en DSM behoorden tot de grootste stijgers. Unilever verraste voorbeurs met een winststijging van 84 procent in het eerste kwartaal, wat het aandeel 1,6 procent duurder maakte op ,00 euro. DSM zag zijn winst halveren, maar analisten hadden op een nog sterkere terugval gerekend. Het chemieconcern kreeg er 2,3 procent bij op 48,27 euro.

Voor KPNQwest hield het donderdag losgebarste noodweer aan. Verloor de exploitant toen al ongeveer de helft van zijn beurswaarde, vrijdagochtend ging er nog eens dik 26 procent van af. De koers dook naar de 92 eurocent.

Ook Laurus bleef doormodderen. Onduidelijkheid of het afgeronde boekenonderzoek door het Franse Casino onwelkome verrassingen heeft opgeleverd, doet het aandeel afkalven. Vrijdagochtend ging er weer ,8 procent af op 1,49 euro.

Op de overige beurzen in Europa overheerste ook twijfel. De CAC-index in Parijs stond na ruim een uur handel 0,2 procent hoger, maar de indices in Frankfurt en Londen moesten iets inleveren. Vele handelaren wachtten op het definitieve groeicijfer van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal, dat later op de dag wordt gepubliceerd.

Kwartaalresultaten van Bayer konden beleggers niet bekoren. Het aandeel zakte 1,9 procent. Het Zwitserse Clariant overtuigde wel met zijn kwartaalcijfers en kreeg er ruim 3 procent bij.

Euro

De euro ging vrijdag in de eerste handel voor 0,8965 dollar van de hand, tegen 0,8980 de voorgaande dag. In pond sterling kostte de munteenheid 0,6165 pond. Donderdag was dat 0,6175.