De luchtvaartsector profiteert sinds de tweede helft van 2014 van een stevig aantrekkende wereldhandel. 

Dat meldde de internationale brancheorganisatie IATA woensdag bij de publicatie van de vrachtstatistieken over november.

De vraag naar vrachtvervoer door de lucht nam in die maand met 4,2 procent op jaarbasis toe, terwijl de beschikbare capaciteit met 3,3 procent groeide. Toch zaten vrachtvliegtuigen bij vertrek gemiddeld nog altijd voor meer dan de helft leeg.

Vooral luchtvaartmaatschappijen uit Azië en het Midden-Oosten plukken de vruchten van de aantrekkende internationale handel. Zij namen in november respectievelijk 55 procent en 38 procent van de totale groei van het vrachtvervoer voor hun rekening.

Tegenover het succes van met name China en de Golfregio stond een afname van het vrachtvervoer van en naar Latijns-Amerikaanse landen. Dat komt volgens IATA door de zwakke economische prestaties van met name Brazilië.

Europese luchtvaartmaatschappijen hadden meer werk, maar de stijging was onvoldoende om alle toegevoegde capaciteit te vullen. Het gebrek aan economische groei in de eurozone en de internationale sancties tegen Rusland zijn daarvan de belangrijkste oorzaken.