De prijs van een vat ruwe Brentolie (159 liter), de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, is woensdagochtend onder de 50 dollar gekomen. Dat is het laagste punt sinds mei 2009.

Olie werd in de ochtendhandel ongeveer 2 procent goedkoper en zakte tot 49,92 dollar per vat.  De prijs van Amerikaanse olie zakte eerder deze week onder de grens van 50 dollar, woensdagochtend daalde die prijs verder tot zo'n 47,25 dollar per vat.

De olieprijs piekte in juni vorig jaar op ruim 115 dollar. Over heel 2014 zakte de prijs met 49 procent, de grootste daling sinds 2008, 

De prijsdaling wordt veroorzaakt door een toegenomen productie in met name de Verenigde Staten. Tegelijkertijd daalt de vraag door onder meer een afnemende economische groei in China en Europa. 

Een manier om de prijs weer op te schroeven is door de productie te verlagen. Oliekartel Opec, goed voor ongeveer 40 procent van de wereldproductie, heeft die maatregel in het verleden weleens gehanteerd. Maar eind november 2014 kondigde de Opec-landen aan hun productie op peil te houden. Ook die beslissing zorgde voor een verdere prijsdaling. 

Profiteren

Door de lage olieprijs profiteren consumenten van lagere brandstof- en energieprijzen. Maar nadelen zijn er ook, oliebedrijven krijgen minder inkomsten en stellen nieuwe investeringen uit.

Ook olieproducerende landen ondervinden hinder van de lage olieprijs, sommige overheden krijgen hun begroting niet sluitend zodra de prijs van olie onder een bepaald niveau komt.     

Dit moet u weten over de lage olieprijs | Bekijk de actuele olieprijs