Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
angela merkel

'Duitsland bekijkt scenario's vertrek Griekenland uit eurozone'

De Duitse regering bereidt zich voor op een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, de 'Grexit'.
Door ANP

Het Kanzleramt, die het werk van bondskanselier Angela Merkel steunt, werkt aan concrete plannen voor de scenario's die zich bij de verkiezingen in januari in Griekenland kunnen voordoen.

Dat meldt de Duitse krant Bild woensdag.

Als de linkse partij Syriza in Griekenland de macht krijgt en hervormingen niet doorvoert, kan Duitsland ervoor kiezen de geplande 10 miljard euro aan hulpgeld niet over te maken aan de Grieken.

Bankrun

Als Griekenland besluit de euro vaarwel te zeggen, kan dat leiden tot een run op de banken. Als Grieken massaal hun geld van hun rekeningen halen, komen de Griekse banken in gevaar, wat andere Europese banken met een flinke rekening kan opzadelen De Europese Bankenunie moet dan mogelijk met miljarden euro's ingrijpen, aldus de krant.

De Duitse regering heeft de afgelopen dagen meerdere keren benadrukt Griekenland binnen de eurozone te willen houden. Europees commissaris Jyrki Katainen bestempelde speculaties over het vertrek van Griekenland dinsdag dan ook als ''tijdverspilling''.

''Het lidmaatschap van de eurozone is onherroepelijk en de Europese Commissie is volledig toegewijd aan de integriteit van de eurozone'', zei hij.


Lees meer over:

GriekenlandDuitsland

Aanbevolen artikelen