Zowel Duitsland als Frankrijk moet meer doen om de economische groei in Europa aan te jagen. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) moet de noodzakelijke stappen zetten om de lage groei en inflatie aan te pakken.

Dat zegt de Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron in een dinsdag gepubliceerd interview met zakenkrant Les Echos.

Waar Frankrijk volgens de bewindsman al stappen zet door hervormingen door te voeren, zou Duitsland naar zijn mening scheutiger moeten zijn met investeringen.

De Franse president François Hollande heeft zondag in Straatsburg een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Frankrijk zal die gelegenheid volgens Macron aangrijpen om Duitsland ervan te overtuigen dat de twee grootste economieën van de eurozone dringend extra stappen moeten zetten om het herstel aan te jagen.

Werkloosheid

Vooral de hoge werkloosheid onder jongeren baart Macron grote zorgen. ''De generatie die de laatste jaren de arbeidsmarkt heeft betreden, en niets dan wijdverbreide werkloosheid heeft gekend, loopt het risico permanent te worden geslachtofferd'', waarschuwde hij.

Macron deed ook een oproep aan de Europese Centrale Bank (ECB) om snel met maatregelen te komen om de inflatie richting het nagestreefde niveau van net geen 2 procent te duwen.

''Dit is het moment om gas bij te geven'', zei hij. De eerstvolgende vergadering van de ECB over het monetaire beleid is op 22 januari.