De Duitse regering heeft er alle vertrouwen in dat Griekenland ook na de verkiezingen de afspraken nakomt die zijn gemaakt met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat heeft een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel zondag gezegd. Het land heeft eerder verschillende toezeggingen gedaan om aanspraak te kunnen maken op een steunprogramma.

Volgens de Duitse regeringswoordvoerder heeft Griekenland zich in het verleden aan zijn afspraken gehouden en zal het dat blijven doen, ook als er na 25 januari een ander kabinet komt. ''Elke nieuwe regering moet zich houden aan de contractuele verplichtingen van de vorige'', zegt hij.

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet zich afgelopen week in soortgelijke bewoordingen uit, nadat duidelijk werd dat Griekenland op vervroegde verkiezingen afstevent. Die uitspraken staan nog altijd, laat zijn departement zondag weten.

Grexit

De woordvoerder van Merkel wil niet ingaan op een bericht in weekblad Der Spiegel. Het blad meldde zaterdag op gezag van ingewijden dat de Duitse regering het inmiddels aanvaardbaar zou vinden als Griekenland uit de eurozone stapt.

Schäuble en Merkel zijn volgens Der Spiegel van mening dat de eurozone er veel sterker voor staat dan op het dieptepunt van de schuldencrisis in 2012. Dat komt mede door hervormingen in veel landen en het gezamenlijke toezicht op banken.

Daardoor zouden de eventuele gevolgen van een zogenoemde 'Grexit' nu te overzien zijn. De Griekse minister van Financiën Gikas Hardouvelis liet eerder weten een uittreding van Griekenland niet uit te kunnen sluiten.

Risico's

Topeconoom Peter Bofinger, een belangrijke adviseur van de Duitse regering, waarschuwde echter voor een Grieks vertrek uit de eurozone.

''Er hangen veel grote risico's voor de stabiliteit van de eurozone aan zo'n stap'', zegt hij tegen de krant Welt am Sonntag. ''Het zou een geest uit de fles laten die moeilijk onder controle te krijgen is.''

Griekenland stevent opnieuw af op politieke crisis | Dossier Griekenland