De Duitse regering is bereid een vertrek van Griekenland uit de eurozone te accepteren.

Bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schaüble denken dat de eurozone die stap van Athene kan opvangen.

Dat hebben regeringsmedewerkers laten weten aan het Duitse weekblad Der Spiegel. Merkel en Schaüble hebben het bericht niet bevestigd.

Enkele jaren geleden was Merkel fel gekant tegen een Grieks vertrek uit de eurozone. Ze vreesde een domino-effect, vergelijkbaar met de crisis na het omvallen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008. Dat gevaar zou inmiddels zijn geweken, omdat in de eurozone in de afgelopen jaren een aantal hervormingen is doorgevoerd.

Ook zouden landen als Ierland en Portugal zo voortvarend hebben hervormd, dat voor die landen een vertrek uit de eurozone niet aan de orde is.

Onvrede

In een woensdag gepubliceerd interview in Het Financieele Dagblad zei de Griekse minister van Financiën Gikas Hardouvelis dat aankomende verkiezingen in Griekenland er uiteindelijk toe kunnen leiden dat het land de eurozone verlaat.

''De Grieken willen geen Grexit'', aldus de minister. ''Maar als hun onvrede over de bezuinigingen de overhand krijgt, kun je niet volledig uitsluiten dat het ons toch overkomt.''

In Griekenland worden op 25 januari vervroegde verkiezingen gehouden.

Griekenland stevent opnieuw af op politieke crisis | Dossier Griekenland