Het traditionele bankkantoor in dorp en stad zal helemaal verdwijnen. Banken houden elk waarschijnlijk twintig tot dertig kantoren, maar die hebben een heel ander karakter dan de huidige filialen.

Dat zegt Gerard Zandbergen, directeur van onderzoeksbureau Locatus in Het Financieele Dagblad (FD). Het bureau onderzocht de afname van het aantal bankkantoren in Nederland op verzoek van de krant.

Volgens Zandbergen gaan banken zogenoemde 'flagship stores' openen, zoals die bekend zijn van Apple en grote modemerken. Hierbinnen draait het om merkbeleving.

Banken zullen ook met nieuwe winkelvormen gaan experimenteren, zoals 'popup stores', tijdelijke vestigingen op plekken waar veel klanten komen.

Gehalveerd

Het aantal filialen van traditionele bankshops in dorpen en steden is in de afgelopen tien jaar gehalveerd en zal verder verdwijnen.

In de periode 2004-2014 zijn bij ABN Amro (en Fortis), ING, Rabobank en SNS Reaal 1501 bankfilialen verdwenen, zo blijkt uit het onderzoek.

SNS maakte eerder dit jaar wel de ambitie bekend om in de komende periode 60 nieuwe winkels te openen. "Dit kan, omdat wij onze huidige winkels meer kosten-efficiënt hebben gemaakt", zegt een woordvoerder.  

Duur

De traditionele kantoren zijn in de meeste gevallen echter te duur geworden voor de banken. Klanten stappen bovendien massaal over op mobiel bankieren.

Banken moeten bovendien in de kosten snijden om hun winstgevendheid te verhogen en de komende jaren te voldoen aan zwaardere kapitaaleisen vanuit Europa.