De aankomende verkiezingen in Griekenland kunnen er uiteindelijk toe leiden dat het land de eurozone verlaat, een zogenoemde 'Grexit'. 

Dat stelt de Griekse minister van Financiën Gikas Hardouvelis in een woensdag gepubliceerd interview in Het Financieele Dagblad.

''De Grieken willen geen Grexit'', aldus de minister. ''Maar als hun onvrede over de bezuinigingen de overhand krijgt, kun je niet volledig uitsluiten dat het ons toch overkomt. Ik geef geen percentage voor het risico op een Grexit, volgens mij is de kans heel klein. Maar we moeten waakzaam blijven, soms krijgt een proces zijn eigen dynamiek en je weet maar nooit wat je dan overkomt.''

Verkiezingen

De Grieken kiezen eind januari een nieuw parlement. Peilingen wijzen momenteel op een overwinning voor de radicale partij Syriza, die de afspraken die Griekenland heeft gemaakt met zijn geldschieters op de helling wil zetten.

Hardouvelis wees erop dat Griekenland voor eind februari een nieuw akkoord moet zien te sluiten met de EU, de ECB en het IMF, die het land de afgelopen jaren met noodkredieten hebben gesteund. Griekenland kan zich volgens hem ongeveer tot 20 maart redden zonder nieuwe financiële middelen. ''Daarna ontstaat een probleem.''

De ECB heeft al laten weten met Griekenland in gesprek te willen blijven over de afwikkeling van het hulpprogramma.

Achtergrond: Griekenland stevent opnieuw af op politieke crisis | Dossier Griekenland