Oekraïne verwacht begin volgend jaar nieuwe hulpleningen te kunnen ontvangen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zegt de Oekraïense centralebankpresident Valeria Gontareva dinsdag.

Het IMF reserveerde afgelopen jaar in totaal 17 miljard dollar (14 miljard euro) voor noodkredieten aan Oekraïne. Daarvan is nu 4,6 miljard dollar overgemaakt.

De uitkering van de rest is afhankelijk van de economische hervormingen die de regering van Oekraïne doorvoert.

Maandag werd in dat verband een reeks bezuinigingen aangenomen, waarmee de regering hoopt de toezichthouders van het IMF begin januari te kunnen overtuigen.

Uitbetaling

Gontareva zegt na het bezoek van de IMF-missie te rekenen op de uitbetaling van de drie volgende delen van de noodleningen. Twee daarvan stonden al voor het einde van dit jaar gepland.

Daarnaast spreekt ze de hoop uit dat het hulpprogramma voor haar land wordt uitgebreid. De Oekraïense regering liet eerder al weten dat de beloofde noodkredieten niet genoeg zijn om een economische crisis te voorkomen.

Voorkomen

Ingewijden meldden eerder deze maand dat het IMF zelf ook verwacht dat Oekraïne nog eens minstens 15 miljard dollar aan noodleningen nodig heeft om de economische ineenstorting van het land te voorkomen.
 
De nieuwe steun is noodzakelijk omdat de economie van Oekraïne nog altijd hard achteruitgaat. Door het conflict met Rusland is de export sterk gedaald en is veel kapitaal het land uitgestroomd. Zonder verdere hulp is de kans groot dat de Oekraïense regering lopende leningen niet kan afbetalen.