De Russische economie is in november met 0,5 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldde het Russische ministerie van Economische Zaken maandag.

De achteruitgang van vorige maand is de eerste sinds 2009.

De Russische economie wordt hard geraakt door de westerse sancties tegen het land en de forse daling van de olieprijs. Daardoor nemen de exportopbrengsten van Rusland stevig af, terwijl veel kapitaal het land is uitgestroomd en Russische banken en bedrijven zo goed als afgesneden zijn van de internationale financiële markten.

In de eerste elf maanden van dit jaar zwakte de groei van de Russische economie al af tot 0,6 procent. Over het algemeen wordt verwacht dat Rusland de komende tijd een flinke recessie zal doormaken.

Krimp

De centrale bank van Rusland gaf onlangs aan dat de Russische economie volgend jaar waarschijnlijk met 4,5 procent krimpt, als olie ongeveer 60 dollar per vat blijft kosten. De maatgevende prijs van Brentolie is afgelopen halfjaar gehalveerd en schommelt de laatste weken rond 60 dollar.

De economische zorgen en de dalende olieprijs zorgden eerder deze maand voor paniek op de valutamarkten en een vrije val van de roebel. Die heeft sindsdien weer wat terrein gewonnen, mede door ingrepen van de overheid. Maandag verloor de Russische munt echter weer ruim 6 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar.