Spijkenisse Medisch Centrum (SMC), het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis, gaat reorganiseren. Het is nog niet duidelijk hoeveel medewerkers blijven en hoeveel er weg moeten.

Voor 15 januari geeft het ziekenhuis duidelijkheid over de reorganisatie, meldt het SMC maandag.

De verwachting is dat komend jaar landelijk minder zorg wordt gevraagd en het ziekenhuis moet zich daaraan aanpassen, aldus bestuurder Martin Verveer.

Het SMC bekijkt hoeveel vraag naar zorg er uit de regio te verwachten is. Mede op basis daarvan zal het ziekenhuis beslissen welke specialismen behouden blijven en hoeveel behandelingen er kunnen plaatsvinden.

Een reorganisatie maakt het volgens hem mogelijk om het komende jaar samen te werken met andere ziekenhuizen in de regio.

'Doordeweeks ziekenhuis'

Het SMC is een zogenoemd 'doordeweeks ziekenhuis' met de nadruk op planbare, laag complexe zorg. In plaats van een spoedeisende hulpafdeling is er een spoedpost en er is geen intensive care-afdeling.

Het SMC ontstond nadat het was overgenomen na faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis.

Ruwaard van Putten

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis kwam in 2012 in opspraak, toen de inspectie (IGZ) de afdeling cardiologie sloot en vier cardiologen op non-actief zette. Aanleiding was een bovengemiddeld groot aantal doden op de afdeling in 2010.

Drie cardiologen zijn in oktober berispt door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag. De IGZ wil echter dat de artsen een beroepsverbod krijgen en ging in beroep tegen deze uitspraak.