ROTTERDAM - Unilever heeft in het eerste kwartaal van 2002 de netto-omzet met 1 procent zien dalen tot 12,24 miljard euro. De nettowinst steeg daarentegen met 84 procent tot 450 miljoen euro. De cijfers zijn gebaseerd op actuele wisselkoersen. De autonome omzet, dus op eigen kracht, groeide met 2 procent.
Unilever


Bekijk video

Unilever geeft liever de resultaten tegen constante wisselkoersen, waardoor het effect van valuta wegvalt en kwartalen beter zouden te zijn vergelijken. Hier viel de omzet ook 1 procent terug, maar steeg de winst zelfs met 94 procent. Unilever houdt vast aan de voorspelling dat de winstgroei dit jaar iets boven de procent uitkomt.

De winststijging werd mede veroorzaakt door een lagere afdracht van rente. Door de verkopen van onderdelen, betere opbrengsten uit bedrijfsactiviteiten en een gunstiger rentetarief, daalden de rentebetalingen met ruim een kwart tot 320 miljoen euro. In de eerste drie maanden van 2001 bedroegen de rentekosten nog 434 miljoen euro.

De totale omzet daalde licht doordat het concern een aantal onderdelen afstootte. Unilever is bezig zijn aantal merken terug te dringen tot vierhonderd, die meer winstgevend zijn. Deze topmerken zagen een omzetgroei van 3 procent. en dat was beter dan de groei binnen het gehele concern.

"Wij zijn het jaar goed begonnen", verklaarden beide voorzitters N. FitzGerald en A. Burgmans vrijdag in een toelichting op de kwartaalcijfers.