BUENOS AIRES - De voormalige Argentijnse ambassadeur bij de Europese Unie, Roberto Lavagna, wordt de nieuwe minister van Economie. Hij volgt de afgetreden Jorge Remes Lenicov op, zo heeft een minister donderdag laten weten na crisisberaad van het Argentijnse kabinet.

"Lavagna wordt minister", aldus de bewindsman die anoniem wilde blijven. Lavagna heeft de afgelopen jaren als consultant gewerkt. Daarvoor was hij onder president Raul Alfonsin staatssecretaris van Industrie.

Lavagna wordt de zesde minister van Economie in iets meer dan een jaar. De baan wordt wordt wel omschreven als de moeilijkste in de wereld.

De functie is weinig benijdenswaardig omdat de regering in december de meeste banktegoeden heeft bevroren. Dat levert steeds meer woede onder de bevolking op. Rekeninghouders kunnen maar moeilijk aan geld komen. Ook afgelopen week waren de banken de meeste tijd dicht uit vrees voor een stormloop van de bevolking.

Nieuwe wet

De Argentijnse regering nam donderdag een nieuwe wet aan, die moet voorkomen dat de banken massaal omvallen. Daarbij blijven de tegoeden bij lokale banken bevroren. Rekeninghouders moeten nu naar het Hooggerechtshof als zij hun tegoeden willen opnemen.

Met deze wet kan de regering echter steun zoeken bij het IMF om de hardnekkige recessie te beëindigen. Het IMF hield zich tot nu opvallend op de vlakte over het nieuwste plan.

/ECONOMIEArgentijnse Economische minister opgestapt