Chinese industriële ondernemingen hebben hun winsten vorige maand met 4,2 procent zien afnemen ten opzichte van een jaar geleden. Dat maakte het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek zaterdag bekend.

November liet daarmee de scherpste terugval zien sinds augustus 2012, toen de winsten van industriële bedrijven op jaarbasis met 6,2 procent daalden. Ook in oktober waren de winsten gedaald, met 2,1 procent. In september stegen de winsten met een bescheiden 0,4 procent.

De flinke afname in november is een nieuw signaal dat de groeivertraging van de op een na grootste economie ter wereld zich verdiept. China is op weg naar de traagste groei over een heel jaar sinds 1990.

De druk op de Chinese autoriteiten om de economische groei te stimuleren via monetaire maatregelen neemt toe. Speculaties dat de aankondiging van maatregelen aanstaande is, leidden er vrijdag toe dat de Shanghai Composite Index de aandelenhandel vrijdag 2,8 procent hoger afsloot. De voorgaande dag was de beursgraadmeter al 3,4 procent gestegen.