Rusland wordt in 2015 geconfronteerd met een "aanzienlijk hoger" begrotingstekort dan eerder werd gedacht, nu de economie richting een recessie glijdt. 

Dat zegt de Russische minister van Financiën Anton Siluanov.

Een concrete prognose gaf Siluanov niet, maar Rusland hield voor 2015 rekening met een tekort van 0,6 procent. Het land kampt onder meer met de gevolgen van de westerse sancties.

Ook de prijsdaling van olie slaat een gat in de begroting. Voor dit jaar werd eerder gerekend op een overschot van 0,6 procent, maar door alle stimuleringsmaatregelen om de val van de roebel te breken voorziet men nu een tekort tot 0,8 procent.

Volgens Siluanov zal Rusland zijn reserves moeten aanspreken om het gat te dichten. "Een jaar met een tekort is niet zo heel erg", zegt hij. "Het belangrijkste is dat we ons voorbereiden op de toekomstige begrotingen."

Saoedi-Arabië

Rusland is overigens niet het enige land dat kampt met een begrotingstekort doordat de inkomsten uit olie lager uitvallen. Zo voorziet ook Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, dit jaar een tekort van omgerekend 12 miljard euro.

Het is overigens voor het eerst sinds 2009 dat Saoedi-Arabië te maken heeft met een tekort. Volgend jaar zal het verder oplopen naar zo'n 32 miljard euro.

De overheidsinkomsten van Saoedi-Arabië komen voor ongeveer 90 procent uit de export van olie. Daarbij wordt geschat dat het land een prijs van gemiddeld 90 dollar per vat nodig heeft om de begroting in balans te houden.

Olieprijs zorgt voor grootste val roebel sinds 1998 | Dit moet u weten over de dalende olieprijs | 'Olieprijs komt nooit meer boven de 100 dollar uit' | Overzicht sancties EU tegen Rusland