Japanse bedrijven moeten hun geld laten rollen en meer investeren in personeel en machines. Dat stelt de Japanse centralebankpresident Haruhiko Kuroda donderdag.

Kuroda tracht met een zeer ruim monetair beleid een einde te maken aan de deflatie en de zeer trage economische groei die Japan jarenlang hebben gekenmerkt. Maar in de afgelopen tijd is op dat vlak weinig succes geboekt.

Mede door een verhoging van de btw kwam de Japanse economie dit jaar weer in een recessie terecht, terwijl de dalende olieprijs de inflatie drukt.

In navolging van premier Shinzo Abe richt Kuroda daarom zijn pijlen op de bedrijven. Die moeten zich aanpassen aan een nieuwe realiteit en kunnen met hun investeringen de groei naar een hoger plan tillen, stelt hij.

Winnaars

"Bedrijven die zich snel aanpassen, zullen de winnaars zijn en kunnen van een grote welvaart genieten", aldus de centralebankpresident.

Japanse exporteurs profiteren van het stimuleringsbeleid, dat onder meer heeft gezorgd voor een forse daling van de yen ten opzichte van de dollar en de euro. Daardoor worden Japanse producten aantrekkelijker op de internationale markten.

Lenen

Intussen wordt het ook steeds goedkoper voor de Japanse overheid om geld te lenen. Donderdag wist Japan voor het eerst in de geschiedenis leningen met een looptijd van twee jaar te plaatsen tegen een negatieve rente. Dat betekent dat investeerders geld toeleggen op het geld dat ze uitlenen. 

De rente op bestaande tienjarige staatsobligaties zakte verder tot het ongekend lage niveau van 0,3 procent.