De centrale bank van Rusland is bereid om Russische bedrijven bij te staan als ze moeite hebben om hun buitenlandse schulden te voldoen. Dat maakt de bank woensdag bekend.

Grote Russische exporteurs kunnen euro's en dollars lenen bij de centrale bank om aan hun buitenlandse verplichtingen te kunnen voldoen.

De Russische staat geeft daarmee min of meer een garantie op de schulden, die de afgelopen tijd hard zijn opgelopen door de forse daling van de roebel ten opzichte van de dollar en de euro.

Kredietbeoordelaars Standard & Poor's (S&P) en Moody's waarschuwden dinsdag nog voor de gevolgen van de snel verslechterende economische situatie in Rusland.

Rating

S&P dreigde de rating van Rusland te verlagen tot de 'junk'-status en gaf aan de waardering van een grote reeks bedrijven onder de loep te zullen nemen.

Rusland heeft de afgelopen tijd een reeks maatregelen genomen in een poging de val van de roebel te stuiten en om te voorkomen dat banken en bedrijven ten onder gaan aan de problemen in het land. De roebel is mede daardoor de afgelopen dagen in rustiger vaarwater gekomen.

Roebel

Woensdag kabbelde de koers rond een waarde van 54 roebel per dollar. Vorige week zakte de munt nog tot een dieptepunt van bijna 80 roebel per dollar.

Moody's waarschuwde dinsdag voor een diepe en acute economische crisis in Rusland. De kredietbeoordelaar verwacht dat de Russische economie volgend jaar met 5,5 procent achteruitgaat en in 2016 met 3 procent krimpt.

De Russische economie wordt hard geraakt door de westerse sancties tegen het land en de sterke daling van de olieprijs.