Het vertragen van de wet die topinkomens in de (semi-) publieke sector verder aan banden legt, is schandalig en gebeurt over de ruggen van zorgmedewerkers die de topsalarissen in de zorg zat zijn. 

Dat laat de vakbond Abvakabo FNV woensdag weten.

Dinsdag werd bekend dat de VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) het te kort dag vinden om de vernieuwde wet op de topinkomens per 1 januari in te voeren.

Ze dwarsbomen daarmee de uitvoering van de wet van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, die maandag in de Senaat werd aangenomen.

''Het lijkt erop alsof Schippers een sneer terug wil geven aan de PvdA die haar wet tot afschaffen van de vrije artsenkeuze in de Eerste Kamer blokkeerde'', aldus cao-onderhandelaar Lilian Marijnissen.

Dat er te weinig tijd zou zijn om de wet zorgvuldig uit te voeren is volgens Abvakabo FNV vreemd. Grote wijzigingen in het zorgstelsel kunnen wel snel doorgevoerd worden, terwijl die duizenden werknemers hun baan kosten, aldus de bond. ''Het is wel heel wrang dat de minister dan stelt dat het aan banden leggen van de topinkomens nog wel even een jaartje kan wachten.''