De regio Gooi en Vechtstreek zal volgend jaar de grootste economische groei laten zien in Nederland.

Die verwachting spreekt de Rabobank dinsdag uit.

Terwijl de economische groei in Nederland als geheel volgens de bank in 2015 uit zal komen op 1,5 procent, groeit de regio Gooi en Vechtstreek met 2,3 procent, zo voorspellen de economen.

"Dat de Gooi en Vechtstreek de meeste economische potentie heeft, hangt nauw samen met het relatief grote belang van de groothandel in de totale regionale productie. Dit belang bedraagt maar liefst 27 procent en juist voor die sector hebben wij hoge verwachtingen", aldus onderzoeker Rogier Aalders.

Ook Noordoost-Noord-Brabant, Zuidwest-Gelderland, IJmond en Oost-Zuid-Holland staan wat de bank betreft op de nominatie om relatief hard te groeien. Zuidwest-Friesland blijft het meest achter, met een groei van 1 procent.

Werkloosheid

De economen verwachten dat de werkloosheid volgend jaar in Nederland uitkomt op 7,6 procent. In Zeeuws-Vlaanderen zal die met 5 procent het laagst zijn. In de regio Groot-Rijnmond wordt juist het hoogste werkloosheidspercentage verwacht, namelijk 9,8 procent van de beroepsbevolking.

Ook Agglomeratie Den Haag en Groot-Amsterdam komen er met 9,1 procent  en 8,2 procent niet zo goed vanaf. De grootstedelijke gebieden trekken veel jongvolwassenen aan, waardoor de beroepsbevolking groeit en hierdoor de werkloosheid ook.