Landen die niet in het oliekartel OPEC zitten, hebben schuld aan de forse daling die de olieprijs de afgelopen tijd meemaakt.

Dit stelt de Saudische minister van olie, Ali Al-Naimi, in een toespraak zondag, zo meldt persbureau Reuters.

“Het koninkrijk van Saudi-Arabië en andere landen wilden balans brengen in de markt, maar het gebrek aan samenwerking van andere olieproducenten buiten OPEC en het verspreiden van desinformatie heeft geleid tot een continue prijsdaling”, aldus de minister.

Al-Naimi ontkent dat politiek een rol speelt in het oliebeleid van Saudi-Arabië. Hij vertelt verder dat de olieprijs geen “zichtbaar en groot” effect gaat hebben op de economieën van Saudi-Arabië en andere Arabische landen.

De beslissing van OPEC in november om de productie op 30 miljoen vaten olie per dag te houden zal uiteindelijk de wereldeconomie helpen, denkt Al-Naimi. “De huidige prijzen stimuleren geen investeringen in energiebronnen, maar ze stimuleren mondiale economische groei en uiteindelijk een toename in mondiale vraag.”

Onverantwoordelijk 

Suhail Al Mazrouei, minister van Energie in de Verenigde Arabische Emiraten, verklaarde tegenover persbureau Bloomberg dat landen buiten OPEC de “onverantwoordelijke” productie van een buitensporige hoeveelheid olie moeten stoppen.

Volgens de minister kan de oliemarkt veel sneller stabiliseren in 2015 als andere olieproducerende landen OPEC volgen. 

Dit moet u weten over de dalende olieprijs | Bekijk de actuele brandstofprijzen | Bekijk de actuele olieprijs