FNV Kiem wil zich aansluiten bij de nieuwe fusieorganisatie FNV. 

Dat is zaterdag besloten tijdens een stemming van de vakbond voor werknemers in de creatieve sector. Een meerderheid van 66 procent besloot voor de fusie.

De fusie moet ingaan op 1 januari 2016. Uiterlijk volgend jaar oktober moet een nieuw overleg een definitief besluit opleveren.

Ton Heerts, voorzitter van de FNV, is blij met de uitkomst. "Met FNV KIEM erbij wordt de ongedeelde FNV nog representatiever en diverser", aldus Heerts. "Ze brengen veel expertise mee over de positie van zzp’ers. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook deze fusie komend jaar tot een goed einde brengen."

Zelfstandigen

Voorzitter Geert van der Tang van FNV KIEM geeft aan te willen gaan onderhandelen over de positie van de sector creatieve industrie binnen de FNV.

"Voor ons is belangrijk dat de positie van zelfstandigen in onze sector goed geregeld wordt. Ook willen we ruimte blijven houden voor gezamenlijke belangenbehartiging met beroepsorganisaties van musici, acteurs, fotografen, journalisten, regisseurs, auteurs, vertalers en scenarioschrijvers."

Grootste bonden

FNV Kiem (Kunsten, Informatie, Entertainment, Media) telt nu 31.000 leden in grafische industrie, verpakkingen, uitgeverijen, podiumkunsten (theater, dans en muziek), beeldende kunst, audiovisueel (radio, tv en film), media, kunsteducatie en gaming-industrie.

Eerder dit jaar besloot een aantal vakbonden binnen FNV - waaronder Bondgenoten, Abvakabo en Bouw - tot één grote sterke vakbond te fuseren. Dat gebeurt per 1 januari 2015.