De vuurwerkverkoop komt dit jaar maar langzaam op gang, net als vorig jaar. 

Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, is bij webwinkels eind deze week pas zo'n 15 tot 20 procent procent van het verwachte totaal aan bestellingen ingediend.

In de winkels waar bestellijsten kunnen worden ingeleverd, is het ook nog erg rustig, zegt BPN-voorzitter Leo Groeneveld. Hij verwacht ''de grote hausse'' in de verkopen pas na de kerst.

De branche schat dat er uiteindelijk ongeveer evenveel vuurwerk als vorig jaar wordt omgezet. Toen ging voor 65 miljoen euro de lucht in, evenveel als het jaar ervoor.

Rotjes

BPN denkt dat dit jaar vooral veel siervuurwerk over de toonbank gaat. Rotjes zijn de komende jaarwisseling naar verwachting minder in trek. Dit omdat vuurwerk op oudejaarsdag pas vanaf 18.00 uur mag worden afgestoken.

Daarom kiezen veel vuurwerkliefhebbers eerder voor sierpijlen en potten. Die komen in het donker beter tot hun recht, aldus de organisatie.

Hilversum

Branchevoorman Groeneveld zegt het verder jammer te vinden dat de instelling van vuurwerkvrije zones in Hilversum deze week wegens een vormfout door de rechter is afgeschoten. Groeneveld zegt zelf voorstander te zijn van vuurwerkvrije gebieden en hier al enige jaren voor te pleiten. ''Als je vuurwerk afsteekt, moet dat veilig gebeuren. Op plekken waar heel veel mensen samenkomen, moet je geen vuurwerk afsteken.''

In een aantal plaatsen, waaronder Rotterdam en Amsterdam, worden overigens wel vuurwerkvrije zones ingesteld.

BPN controleert ongeveer 80 procent van de markt voor vuurwerk. De voorverkoop van vuurwerk is al enige tijd aan de gang. Maar het afhalen van de knallers, potten en pijlen mag pas op de drie officiële verkoopdagen 29, 30 en 31 december.