Vitor Constancio, vicepresident bij de Europese Centrale Bank, verwacht dat het prijspeil de komende maanden zal krimpen door de dalende olieprijs. 

Dit vertelt de bestuurder in een interview met het Duitse magazine Wirtschaftswoche.

"Op de korte termijn creëert dit een moeilijke situatie voor ons", geeft Constancio toe. De ECB heeft als doel de inflatie op 2 procent te houden. In november daalde de inflatie naar 0,3 procent.

"We verwachten nu een negatieve inflatie in de komende maanden. Dat is één van de dingen waar we als centrale bank goed naar moeten kijken."

De ECB stelde eerder nog te verwachten dat de inflatie op 0,7 procent zal staan in 2015, maar toen waren de dalende olieprijzen nog niet meegerekend.

Hij voegt toe dat als dit een tijdelijk fenomeen is van enkele maanden, hij er geen gevaar inziet. Daarvoor moet het prijspeil langer dalen. Dan pas gaan mensen en bedrijven hun gedrag veranderen en investeringen en uitgaven uitstellen.

De gevaren van deflatie | Wanneer zet de ECB zijn 'big bazooka' in? | Dit moet u weten over de dalende olieprijs | Bekijk de actuele brandstofprijzen | Bekijk de actuele olieprijs