AMERSFOORT - De Vereniging Eigen Huis heeft tot en met donderdag 340 meldingen gekregen van huizenkopers die zeggen te zijn gedupeerd door de bouwstaking. Door de staking worden nieuwe huizen later opgeleverd, waardoor een deel van de kopers tijdelijk geen onderdak heeft.

Een woordvoerder van Eigen Huis meldt dat bijna de helft van de klachten uit Zoetermeer komt. "De nieuwbouwwijk Oosterheem is daar een heel schrijnend geval. De bouw heeft door juridische omstandigheden al tweemaal vertraging opgelopen. En juist deze locatie is door de bonden uitgekozen om te staken", aldus de woordvoerder.

Andere stakingslocaties waarover veel klachten binnenkomen zijn Houten, Ypenburg (Den Haag) en het Reitdiep (Groningen). De verening meldt de vakbonden dagelijks de stand van het aantal binnengekomen klachten, compleet met de oproep de bijna-afgebouwde nieuwbouwhuizen te ontzien bij de acties.

De vereniging is bezig bewijsmateriaal te verzamelen dat de schade onevenredig groot is, vooral voor de kopers in Zoetermeer. "Maar we zijn niet concreet bezig een kort geding voor te bereiden", licht de woordvoerder toe.

Niet massaal

"Juridisch is een kort geding lastig, omdat staken nu eenmaal een recht is. Er wordt ook niet echt massaal gestaakt. Veel bouwvakkers en vooral onderaannemers werken door. Dat merken we aan het aantal nieuwbouwhuizen waarvan onze vereniging wordt gevraagd deze te keuren", aldus de woordvoerder.

Staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) overweegt samen met minister Vermeend (Sociale Zaken) in te grijpen als werkgevers en vakbonden niet snel tot een vergelijk komen. Als ze er over twee weken nog niet uit zijn, zullen ze de partijen oproepen om de tafel te gaan.

Remkes vindt dat de kemphanen hun "maatschappelijke verantwoordelijkheid" moeten nemen omdat de voortgang van bouwprojecten niet nog meer vertraging mag oplopen.