Komend jaar staan zestien gemeenten onder preventief financieel toezicht van de provincies. Dat zijn er zeven meer dan in 2014. 

Dat meldt Binnenlands Bestuur vrijdag.

Zeeland heeft straks drie gemeenten onder curatele staan en is daarmee de provincie die de lijst aanvoert, samen met Groningen. Het zijn Middelburg, Vlissingen en Kapelle.

Zeeland heeft jarenlang niet één noodlijdende gemeente gehad. In Groningen gaat het om Bellingwedde, Vlagtwedde en Ten Boer.

In Noord-Holland moeten Muiden en Langedijk komend jaar beterschap tonen. In Overijssel staan Haaksbergen en Twenterand onder curatele.

Limburg 

In Utrecht gaat het om Amersfoort, in Gelderland om Apeldoorn en Beuningen en in Friesland om Heerenveen. Gemert-Bakel is de enige gemeente uit de provincie Noord-Brabant die op de lijst staat en in Zuid-Holland krijgt Lansingerland extra toezicht.

Drenthe, Flevoland en Limburg zijn de enige provincies waar alle gemeenten hun financiën op orde hebben. Het is voor het vijfde jaar op rij dat Limburg in alle gemeenten de zaken in financieel opzicht op orde heeft.

Het verscherpte toezicht houdt in dat een gemeente geen nieuwe financiële verplichtingen mag aangaan zonder toestemming van de provincie.