AMSTERDAM - KPNQwest was donderdag het aandeel dat op de Amsterdamse beursvloer de meeste aandacht vroeg. Nadat de exploitant van kabelnetwerken woensdagavond een winst- en omzetwaarschuwing gaf, viel de koers van het AEX-aandeel donderdag in recordtempo.

Bekijk video

Het fonds verloor aanvankelijk meer dan de helft van zijn waarde, zakte kortstondig onder een prijs van een euro, maar krabbelde in de middag weer iets op om te sluiten op een verlies van 49,6 procent.

In lijn met de rest van de Europese beurzen zakte de AEX-index in de loop van de dag iets meer dan een procent ten opzichte van het slot van gisteren. De belangrijkste index sloot de dag op ,78, een verlies van 8,79 punten ofwel 1,69 procent.

In Parijs kwam het verlies uit op 1,6 procent, in Londen sloot de belangrijkste index op een min van 0,4 procent. De Frankfurter DAX-index stond met nog ruim twee uur handel voor de boeg op een min van 1,8 procent.

Onder de grootste verliezers bevonden zich naast KPNQwest ook de technologiefondsen KPN, ASML, Getronics en CMG met verliezen van ,7 tot 7,4 procent, waarbij KPN meezakte met KPNQwest waarvan het grootaandeelhouder is. Wel liet KPN donderdag weten dat het effect van de malaise bij KPNQwest beperkt is.

Laurus

Onder de middelgrote fondsen (MidKap 516,70, min 2,2 procent) was Laurus de gebeten hond. Het supermarktconcern maakte vandaag bekend dat het boekenonderzoek van het Franse Casino is afgerond, zonder verdere mededelingen te doen. Beleggers toonden weinig vertrouwen gezien de koersdaling van 5,6 procent van Laurus op de beursvloer.

Vodafone

Dat het verlies van de FTSE-index in Londen beperkt bleef tot ,4 procent was voor een groot deel te danken aan een stijging van ,9 procent voor telecomgigant Vodafone. Daarmee leken beleggers voor het eerst sinds een aantal dagen weer bereid te investeren in telecomfondsen. Dat bleek ook uit koersstijgingen van Nokia en Ericsson.

Financiële fondsen deden het ook goed in Londen, maar voor verzekeraar CGNU gold dit niet. CGNU maakte een tegenvallende groei bekend en dat werd afgestraft met een koersverlies van 5,6 procent. Farmacieconcern AstraZeneca verloor 5,3 procent doordat het met het belangrijke medicijn Crestor voorlopig de Amerikaanse markt niet opmag.

In Frankfurt vielen stijgingen van Siemens, Lufthansa en Preussag op. De drie bedrijven kwamen donderdag met kwartaalcijfers die beleggers meevielen.

De euro maakte in de Europese valutahandel een opvallende opmars. Valutahandelaren schrokken van de negatieve toon van de Amerikaanse centrale banken woensdagavond over de economie in de VS. De dollar ging daardoor in de verkoop, waar de euro van profiteerde.

De euro steeg van 0,8915 dollar naar 0,8980 dollar. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6155 naar 0,6175 pond.