Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) betwijfelt of Groot-Brittannië zal kunnen voldoen aan de eigen begrotingsdoelstellingen, maar blijft wel positief over de kredietwaardigheid van het land.

Het hoogste mogelijke rapportcijfer (AAA) blijft dan ook staan. Dat liet de financiële dienstverlener vrijdag weten.

De Britse economie trekt aan, maar de overheidsfinanciën blijven volgens S&P nog achter. Omdat ook op dat punt de komende jaren een verbetering valt te verwachten, voorziet de kredietbeoordelaar voorlopig geen wijziging van zijn oordeel over de staatsleningen van het Verenigd Koninkrijk.

Zelf gaat de regering van premier David Cameron uit van een geleidelijke daling van het begrotingstekort van 5,8 procent van de totale omvang van de economie in 2013, naar circa 1 procent in 2017.

S&P voorziet een tragere afname, naar ongeveer 3 procent in 2017. Daarvoor moeten mogelijk wel de belastingen omhoog, aldus de firma.

Vertrek EU

S&P is er bij zijn berekeningen van uitgegaan dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. Een vertrek uit de EU, waarvan Cameron heeft gezegd dat hij dat in een referendum aan de bevolking voor zal leggen als hij volgend jaar de verkiezingen wint, zou de economie volgens het ratingbureau grote schade toebrengen.