Het kabinet maakt op 30 december in één klap een bedrag van 1,1 miljard euro over naar de Europese Commissie in Brussel.

Dat is de bruto-naheffing waar vorige maand zoveel ophef over was.

De korting op die heffing krijgt Nederland in twee delen terug: dit jaar nog 209 miljoen en de overige 252 miljoen euro komt volgend jaar terug. Per saldo kost de naheffing ons 643 miljoen euro. Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag aan de Tweede Kamer.

De minister had eerder al aangekondigd dat hij de naheffing voor het einde van het jaar wilde betalen, omdat hij op het moment veel geld in kas heeft. Dat komt onder meer doordat ING recentelijk de laatste schuld aan de Staat heeft afgelost.

Naheffing

Nederland moet meer aan de EU betalen, omdat de economie op papier groter is dan eerder is voorzien. Uit andere en betere bronnen blijkt dat Nederland miljarden meer heeft verdiend dan aanvankelijk aan Brussel is gemeld. 

De Europese Commissie past daarom de hoogte van de jaarlijkse EU-afdracht aan. Lidstaten die te weinig betaald hebben, moeten het verschil alsnog overmaken.

Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing