Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is nog positiever geworden over Ierland. 

S&P verhoogde vrijdag nogmaals de kredietstatus. Dit keer ging de status van A- naar A. De vooruitblik is stabiel.

In juni verhoogde S&P de rating ook al, destijds van BBB+ naar A-. Het bureau verwacht nu dat de Ierse economie in de periode tussen 2014 en 2016 met 3,7 procent zal groeien. Een eerdere prognose ging nog uit van een groei met 2,7 procent.

In december vorig jaar verliet Ierland het steunprogramma van de EU, ECB en IMF. Het land kreeg in november 2010 een steunpakket van in totaal 85 miljard euro van internationale geldschieters.

Na de financiële crisis ontstonden ernstige problemen in de Ierse vastgoed- en bankensector.

Italië

S&P heeft zijn beoordeling van Italië met een stap verlaagd van BBB naar BBB-. De vooruitzichten voor het land zijn stabiel, aldus de firma.

S&P besloot onder meer tot de afwaardering omdat de economische vooruitzichten voor Italië verder zijn verslechterd. Waar het bureau eerder voor 2014 tot en met 2017 nog rekende op een economische groei van 1 tot 1,9 procent, is dat nu 0,5 tot 1,2 procent.

De lage inflatie en een moeilijk klimaat voor het bedrijfsleven blijven drukken op de vooruitzichten, zo denkt S&P. Ook de overheidsschuld zal verder toenemen.

Omstreden

De rol van de kredietbeoordelaars is niet onomstreden. Eerder meldde de Italiaanse rekenkamer dat de economische crisis in Italië mede is veroorzaakt door kredietbeoordelaars als S&P, doordat zij de kredietstatus van het land tijdens de schuldencrisis meerdere keren verlaagden.

Hierdoor werd onder meer de Italiaanse regering onder zware druk aangezet tot een reeks noodmaatregelen.

Bedrijven als S&P, Moody's en Fitch kwamen eerder ook al onder vuur te liggen vanwege hun rol in de aanloop naar de financiële crisis.

Met hun positieve oordelen over uiteindelijk zeer gevaarlijk gebleken hypotheekbeleggingen zouden zij een grote rol hebben gespeeld bij de crisis die de financiële sector in 2008 bijna de afgrond indreef.

Dossier Schuldencrisis