De Nederlandse Spoorwegen (NS) nemen extra mensen in dienst om de werkdruk te verlagen. 

Dat is een van de maatregelen die wordt genomen na een werkoverleg tussen de leiding van het bedrijf met het personeel. Beide partijen overlegden hier dinsdag over.

Ongeveer honderdvijftig machinisten en conducteurs gingen toen in Den Haag niet aan het werk uit onvrede over de werkdruk en de agressie in de treinen. De werkonderbreking duurde dinsdag van 4.00 uur tot ongeveer 6.30 uur. Daardoor ontstonden vertragingen.

Het is de bedoeling dat er vijftig hoofdconducteurs en vijftig machinisten bijkomen, zo laat Marjan Rintel, directievoorzitter van NS Reizigers, vrijdag weten. Ook worden twintig mensen aangenomen voor transportbesturing.

''Er moest op een aantal terreinen iets gebeuren, en snel. Niet met abstracte plannen die op kantoor zijn bedacht, maar samen met de medewerkers dicht op de werkvloer'', aldus Rintel. ''Met de ondernemingsraad houden we de vinger aan de pols om te zorgen dat deze maatregelen ook effect hebben.''

Actieteams

Een andere gemaakte afspraak is dat er per regio actieteams komen om knelpunten aan te pakken. Verder moeten nachttreinen na het weekeinde sneller worden schoongemaakt. Dat wordt gedaan door schoonmaakteams die vanaf enkele stations in de Randstad werken.

''Per te ondernemen actiepunt noemt de NS een tijdpad. Dat is een goed signaal'', aldus een woordvoerder van FNV Spoor, die volgende week met een uitgebreidere reactie komt. Eerst krijgt de achterban de tijd om de voorstellen van de NS te zien. 

Ook VVMC, de vakbond voor rijdend personeel, gaat de brief eerst bestuderen. ''We zijn blij dat de NS de signalen serieus heeft genomen'', kon een woordvoerster wel alvast zeggen.

Minder treinen rond Den Haag door extra overleg NS-personeel