Bij chemiebedrijf Lyondell in de Rotterdamse haven wordt vanaf vrijdagmorgen gestaakt. Zeker honderd van de ruim 350 werknemers hebben zich bij de actie aangesloten.

Zij willen meer loon en een betere pensioenregeling. Dat meldt vakbond FNV Bondgenoten vrijdag.

Lyondell maakt een bestanddeel voor kunststoffen. De cao-onderhandelingen bij het bedrijf liepen afgelopen maand vast. De vakbonden dreigden eerder deze week al met acties.

Lyondell spande vervolgens een kort geding aan om werkonderbrekingen te voorkomen. Maar de rechter ging hier niet in mee.

Productie

De rechter heeft wel bepaald dat de productie tot maximaal de helft mag teruglopen. Daarom wordt er nu alleen nog gestaakt op Lyondells vestiging op de Maasvlakte.

Het bedrijf heeft ook een fabriek in de Botlek, maar daar ligt de productie vanwege een lekkage al onder het toegestane niveau.

Betreurt

Lyondell betreurt de actie, maar is blij dat de fabrieken toch nog op een veilige manier op halve kracht kunnen doordraaien. Vrijdagmiddag staan volgens een woordvoerder nieuwe gesprekken over pensioenafspraken op de agenda.

Daarover moet voor het einde van het jaar een akkoord zijn, wegens nieuwe regels die volgend jaar ingaan. Volgende week wil Lyondell weer verder onderhandelen over de cao.